brommobiel rijbewijs

Scooter rijbewijs voor brommobiel: bij welke rijschool moet je zijn?

Als je met een brommobiel de weg op wilt heb je een scooter rijbewijs nodig. Of een geldig autorijbewijs (B) of een motorrijbewijs (A). Om een scooter rijbewijs te kunnen behalen moet je de scooter theorie leren en slagen voor het theorie examen. Heb je de theorie gehaald? Dan ben je er nog niet, nu moet je nog slagen voor het praktijk examen. Ga je vooral in een brommobiel rijden, dan is een erkend opleidingsinstituut dat zich speciaal richt op brommobielen aan te raden. Want rijden in een brommobiel is toch echt iets anders dan op een scooter stappen. Je kunt scooter praktijk in 1 dag doen en zelfs afrijden in een brommobiel. Dat helpt jou om straks vol vertrouwen de weg op te gaan, en je kunt alvast wennen aan het besturen van een brommobiel. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je met een brommobiel wilt gaan deelnemen aan het verkeer. Wat zijn de slimste stappen bij het behalen van je scooter rijbewijs voor de brommobiel? Lees het in dit artikel!

 

Verschil rijeigenschappen scooter en brommobiel

Een brommobiel is een voertuig op 3 of 4 wielen dat maximaal 45 kilometer per uur mag rijden. Het voertuig ziet er in principe uit als een kleine auto, maar valt onder de categorie scooters. Een scooter rijbewijs is dan ook voldoende om met een brommobiel de weg op te mogen. Je kunt je scooter praktijk in 1 dag halen bij rijscholen die gespecialiseerd zijn in brommobielen. Het besturen van en deelnemen aan het verkeer met een brommobiel is heel anders dan met een scooter. Jarenlang zag je ze nauwelijks rijden, maar sinds een paar jaar zijn de brommobielen weer populair. Een brommobiel met 4 wielen heeft het meeste weg van een kleine auto, het model met 3 wielen lijkt dan nog iets meer op een scooter. Het grote voordeel is dat je al vanaf 16 jaar, met een scooter rijbewijs op zak, de weg op mag met een brommobiel. Je zit lekker droog en het is een comfortabele, luxe manier van verplaatsen in vergelijking met een gewone scooter. Een brommobiel heeft verwarming en ventilatie wat het gebruik zowel in de zomer- als in de wintermaanden aantrekkelijk maakt. Je hebt ook meer ruimte voor boodschappen dan op een brommer. Enige nadeel: een brommobiel is duurder dan een scooter. De prijzen voor tweedehands brommobielen liggen tussen de €6000,- en €12000,-.

 

Scooter rijbewijs en brommobiel

brommobiel rijbewijsZoals we al aangaven heb je aan een scooter rijbewijs genoeg om een brommobiel te mogen besturen. Omdat dit voertuig qua besturing veel weg heeft van een auto, raden we je aan om je praktijklessen te doen bij een rijschool die je laat rijden in een brommobiel, niet op een scooter. Je brommobiel is stukken groter dan een scooter en vaak heb je een achterbank waar je eventueel een passagier kunt meenemen. Verder zit je in een voertuig met ramen en kun je dus minder vrij om je heen kijken dan wanneer je op een scooter zit. Dat betekent ook dat je op andere dingen moet letten tijdens het rijden. Een binnenspiegel heb je op een scooter natuurlijk niet, bij het rijden in een brommobiel is deze erg belangrijk. Een ander groot verschil is natuurlijk de aanwezigheid van een stuurwiel in de brommobiel. Zowel voor je theorie als je praktijk examen zijn er verschillen die de aandacht vragen ten opzichte van een scooter.

 

Theorie examen brommobiel

Als je kiest voor een klassikale cursus voor je theorie examen kan het handig zijn om een cursus te kiezen die speciaal gericht is op een brommobiel. Dan leer je de reguliere theorie en de extra informatie die je nodig hebt om veilig met je brommobiel te kunnen rijden. Je kunt het zelfs zo doen dat je theorie examen en je scooter praktijk in 1 dag doet. Ondanks de enorme wachttijden bij het CBR zijn er partijen die het examen snel voor je kunnen realiseren.

 

Scooter praktijk in 1 dag

Om succesvol je scooter rijbewijs voor je brommobiel te halen is het handig om wat praktijklessen te nemen in een brommobiel. Er zijn scholen die scooter praktijk in 1 dag aanbieden speciaal voor een brommobiel en waarbij je ook kunt afrijden in een brommobiel. Bij een driewieler heb je te maken met een hele kleine draaicirkel en dat maakt je heel wendbaar. Het is handig om daaraan te wennen en mee te oefenen. Gas geven en remmen doe je net zoals bij een gewone scooter. Een vierwieler geeft meer een auto ervaring. Je hebt een rond stuur, gas geven doe je met een gaspedaal en remmen doe je met het rempedaal. De richtingaanwijzer zit, net als bij een gewone auto, aan het stuur. Je draaicirkel is wat groter dan bij een scooter, maar nog steeds een stuk kleiner dan die van een auto. Inparkeren is net als bij een auto en volledig anders dan bij een gewone scooter. Door praktijklessen te nemen leer je precies hoe jij veilig en snel brommobiel kunt besturen.