Alles wat je moet weten over accu’s in je brommobiel

Hoewel een brommobiel niet zo snel gaat als een normale auto, verschillen ze niet veel onder de motorkap. In dit artikel kijken we naar de soorten accu’s, hoe ze werken en hoe je zorgt dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Werking van de accu

De accu is als het hart van je voertuig. Net als bij grotere auto’s is de 12-volt accu in een brommobiel nodig voor het starten van de motor. Zonder een goed werkende accu blijft je brommobiel stil.

De accu stuurt ook stroom naar andere elektrische systemen, zoals de verlichting, ruitenwissers en de radio. Zelfs in een compacte brommobiel zijn er talloze onderdelen die op de accu vertrouwen.

Een accu is eigenlijk een grote batterij. Het bevat twee polen waar deeltjes tussen bewegen. Het is gevuld met een vloeistof, elektrolyt, waardoor de deeltjes zich van de ene naar de andere bewegen. Deze verplaatsing van deeltjes is het opladen en ontladen van de batterij.

Onderhoud van de accu

De accu van je brommobiel verliest over tijd spanning. Als de batterij diep ontlaadt, moet hij vervangen worden. Om dat te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een stukje te gaan rijden. Zo kan de accu zichzelf opladen. 

Het is ook belangrijk om de polen schoon te houden. Als er roest of vocht op de polen zit, ontlaadt de accu sneller. Bovendien kunnen de accuklemmen dan geen goed contact maken, wat voor startproblemen kan zorgen. 

Waarom de juiste accu belangrijk Is

Een goed functionerende accu zorgt ervoor dat je brommobiel probleemloos start en alle elektrische systemen goed werken. Met een beetje onderhoud blijft de accu van je brommobiel jaren werken. Maar er komt een tijd dat het vervangen moet worden. Op www.winparts.nl vind je een groot aanbod accu’s van verschillende maten, ook kleine accu’s die geschikt zijn voor je brommobiel.

Je vindt alle specificaties van de oude accu, op de accu. Zoek gemakkelijk naar de juiste batterij door te filteren op capaciteit (Ah). Controleer ook de afmetingen van de accu. Kies uit verschillende betrouwbare merken, zoals Bosch, Varta en Yuasa. Maar ook ons eigen merk Winparts GO!. Hulp nodig? Ons deskundige Winparts klantenservice team staat klaar met advies.