Je scooterrijbewijs gehaald: Tijd voor je eerste scooter!

Je scooterrijbewijs gehaald: Tijd voor je eerste scooter!

Gefeliciteerd! Je hebt je scooterrijbewijs gehaald en bent klaar om de weg op te gaan. Het behalen van je rijbewijs is een spannende mijlpaal en het liefst koop je direct je eigen scooter. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je met je eigen scooter de weg op kunt. Zo moet je er natuurlijk een kopen, maar mag je ook zeker de scooterverzekering niet vergeten. We gaan je er alles over vertellen!

Je eerste scooter kopen

Het kiezen van de juiste scooter is natuurlijk de leukste eerste stap. Er zijn verschillende soorten scooters op de markt, van sportieve modellen tot praktische stadscooters. Houd bij het kiezen rekening met je rijbehoeften en je budget. Vaak heb je voordat je gaat zoeken naar een scooter al wel een idee van wat je wilt. Probeer verschillende modellen uit om te zien welke het beste zitcomfort en rijgemak biedt.

Er zijn een paar factoren waar je goed over na moet denken. Als eerste de cilinderinhoud. Scooters variëren meestal tussen 50cc en 125cc. Voor een beginnende rijder is een 50cc scooter vaak voldoende. Ook is het slim om naar het brandstofverbruik te kijken. Kies een scooter die zuinig is om kosten te besparen. Je ziet tegenwoordig ook steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter. Deze valt vaak nog goedkoper uit en kun je gewoon makkelijk thuis opladen.

Scooterverzekeringen

Het is wettelijk verplicht om een scooterverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat. Er zijn hierbij 3 soorten verzekeringen die je kunt afsluiten, namelijk een WA-verzekering, een WA+ beperkt casco of een allrisk verzekering. De WA-verzekering is de minimaal verplichte verzekering. Het dekt de schade die je aan anderen toebrengt, maar niet de schade aan je eigen scooter bij een ongeluk.

De WA+ beperkt casco biedt extra dekking voor schade door diefstal, brand, storm en andere natuurrampen, naast de WA-dekking. Een allriskverzekering is de meest uitgebreide verzekering en dekt zowel de schade aan anderen als de schade aan je eigen scooter, ongeacht wie schuldig is. Bij het kiezen van een verzekering is het belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken. Let op de premie, maar ook op de dekking en eventuele extra’s zoals pechhulp. De dekking van je scooterverzekering kan per verzekering aanbieder verschillen. Ook bieden sommige verzekeraars een korting als je een diefstalbeveiliging zoals een ART- keurmerk slot hebt.

Basisveiligheidsuitrusting

Nu je je scooter en je verzekering geregeld hebt, kun je niet direct de weg op. Als je gaat rijden is veiligheid altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting hebt voordat je de weg op gaat. Hierbij is natuurlijk de helm het belangrijkste. Het is dan ook verplicht om een goedgekeurde helm te dragen.

Zorg ervoor dat deze goed past en comfortabel zit. Daarnaast is het ook slim om na te denken over je kleding. Draag stevige kleding, die je kan beschermen als je valt. Ook kan het dragen van handschoenen slim zijn voor het beschermen van je handen en ze geven je extra grip op het stuur. Let er ook op dat je goed zichtbaar bent met bijvoorbeeld reflecterende strepen op je jas. Zo zorg je dat je goed zichtbaar bent in de avond en bij slecht weer.